Har du også svært ved at sige nej?

Har du også svært ved at sige nej?

 

Er du den der altid siger ja til en opgave, selv om din kalender er fuldstændig fuld? 

Synes du, du skal have en undskyldning for at sige nej til en invitation?

 

Så er du ikke alene! Men fortvivl ej, der er hjælp at finde.

Mange af os der har svært ved at sige nej, har nemlig en tendens til at glemme at tænke på hvilke rettigheder vi tildeler os selv, og hvilke vi tildeler andre.

Rettigheder er noget vi alle har, og som er vigtige at huske på og håndhæve. Hvis du glemmer dine egne rettigheder i travlheden, kan du nemt komme ind i en dårlig spiral med en overfyldt kalender, med ting du egentlig ikke har lyst til at bruge tid på.

Rettigheder handler både om det du giver andre lov til, men også hvad du giver dig selv lov til. Altså er der ting du synes er OK andre siger eller gør, men som du ikke selv tillader dig at gøre? Som at sige NEJ?

Der findes mange lister over hvad mennesker grundlæggende har ret til, og det vigtige i denne sammenhæng er at kigge på om du giver dig selv lov til det samme, som du giver andre lov til. Prøv at kigge på denne forkortede liste, og se om der er områder hvor du kan justere i din dagligdag.

Andre & jeg har ret til:

At sige nej, uden dårlig samvittighed

At ombestemme sig

At følge sit hjerte

At bestemme over egen krop

At udtrykke sin mening om arbejdsbyrden

At vente med at træffe en beslutning til man er klar

At være ladt alene

At stille spørgsmål, hvis der er noget man ikke forstår

 

Skal man have en grund til at sige nej?

Er der nogen der har ret til en forklaring på hvorfor man ikke vil med i biografen? Eller hvorfor man ikke deltager i et familie arrangement hos kusinen?

Skal man sige JA til alting?

Svaret er et enkelt NEJ!

I min verden behøver du ikke sige hvorfor du ikke deltager i noget som helst, og det er ikke nogens ret at vide hvorfor. Du kan sagtens fortælle, hvorfor du takker nej tak, og det er da en fin og høflig ting at gøre, hvis du ønsker det.

Men du skylder det ikke.

Ligeledes er du i din fulde ret til at stille spørgsmålstegn ved den mængde arbejdsopgaver du får af din chef. Du behøver heller ikke have en grund, for at sige nej til at arbejde over din normale arbejdstid på jobbet. Du skal gøre det hvis det er en del af din kontrakt, eller fordi du selv ønsker at gøre det på grund af en spændende opgave, eller for at hjælpe i en presset situation. Men det er dit valg.

Få RO ved at sige nej

Når først du vænner dig til at sige NEJ, uden undskyldning eller dårlig samvittighed, vil du hurtigt opleve en større ro og afslappethed. Du vil desuden nok opdage at få mennesker stiller spørgsmålstegn ved hvorfor du sige nej. Du vil også få en indre glæde over at have valgt præcis det der er godt for dig. Og jeg kan næsten garantere dig at du vil være meget mere nærværende i de ting du tilvælger.

 

Herforth executive